Psykisk ohälsa.

Det här är något sådant som jag velat fram och tillbaka om. Hundra gånger. Minst. Ska jag? Ska jag inte? Vill jag berätta? Ska jag publicera? Men varför inte? Det är en del av mitt liv och kan jag göra förändring, ja. Då vill jag det. Psykisk ohälsa. Vi måste börja prata om det. – Jag har varit där. Kanske du eller någon i din närhet också? Men pratar vi om det? Nej. Inte alls i den utsträckningen som skulle behövas. Vi berör det, ibland, men inte mycket mer än så. Sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa stiger med otäcka siffror och det här är något du, jag och Vi måste ta tag i. Arbetsgivarna måste bli mera kunniga inom området. Kommunerna måste arbeta effektivt. Staten måste gå in med resurser. Vi alla måste hjälpas åt. En enskild individ klara inte det här själv. Framför allt inte den person som mår dåligt.

Jag själv drämde in i väggen förra året. För ganska exakt ett år sådan var det. Med dunder och brak. Det har hänt mycket sedan dess, både i mitt liv och med mig själv. Men, har jag pratat om det? Jodå, det har jag! Inte öppet, vitt och brett kanske. Jag har tänkt skriva om det men ångrat mig. Ja ni vet, jag har velat fram och tillbaka. Men varför inte? Varför ska jag inte skriva om det? Jag själv anser ju att det här är något vi måste börja prata om. Ta upp till ytan. Förändra. Så framöver här på bloggen kommer jag då och då sticka in något enstaka inlägg från mina egna erfarenheter. Mina egna tankar och funderingar. Om hur det faktiskt är och har varit att vara sjukskriven på grund av psykisk ohälsa.

Inläggen kommer inte vara någon slags önskan om ömkan och mjuka strykningar på kinden. Det är inget jag vill. Jag kommer skriva av den anledningen att jag vill dela med mig, det här är en del av mitt liv och det är inget alls jag känner skam för. Inte nu längre. Jag vill göra skillnad. Jag vill berätta. Jag vill få fler att våga prata om det. Kan jag göra skillnad för någon eller kanske några, ja, då vill jag det. 

Acceptans är det första jag kommer vidröra.

Jag

/ M A R I

6 tankar på “Psykisk ohälsa.

  1. Tycker absolut att du ska skriva om det! Som du säger; det är oerhört viktigt att vi pratar om det och att man lär sig (av andra) att uppmärksamma symptom osv. Helst INNAN man dammar in i väggen.

    Kramar! <3

  2. Jag tycker det är jätteviktigt ämne att ta upp och tycker det är bra att du väljer att skriva om det. Jag vill gärna veta symptom från någon annan som har haft det och läsa och lära mig mer. Vill veta hur man märker om man är på väg att bli utbränd. Också vill jag säga tack för att du delar med dig.

Lämna en kommentar